Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/globalegymnasier.dk/korruption/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2364
Film 4 | Korruption

Hverdagsliv i Ghana

Almindelige ghanesere fortæller om deres møde med hverdagskorruption: den daglige bestikkelse i hverdagen til autoriteter, ekstrabetaling for en ydelse, unfair konkurrence. Fra den lille korruption i morgentrafikken til den store korruption i politik, som sætter demokratiet ud af spil.

 

Flere historier om hverdagskorruption

I trafikken
Det er ikke kun lokale ghanesere, som møder korruption i hverdagen. Ifølge flere kilder fører korrupte færdselsbetjente en målrettet indsats mod ikke-afrikanske bilister. Udlændinge bliver stoppet af færdselsbetjente og afkrævet bøder for forseelser, de ikke har begået og opfordret til at betale smørelse. En hvid, udenlandsk kvinde blev stoppet og spurgt på fransk, tysk og til slut engelsk: ”what have you got for your special police officer today”?

En anden vestlig kilde har prøvet at blive stoppet og præsenteret for fiktive fartbøder. Kilden har klog af skade installeret videokamera i bilen til at dokumentere at han ikke speeder. Kameraet optager også samtaler med færdselsbetjente, som påstår bilisten har kørt over for rødt eller speedet, og som presser føreren til at betale dem. Når betjentene bliver oplyst om, at de er blevet filmet og optagelserne kan uploades til YouTube, trækker de sig tilbage.

Ekspeditionstid på pas og kørekort
Det kan tage flere måneder at få udstedt et kørekort eller et pas. Det er officielle dokumenter, som den enkelte ghaneser ikke kan undvære, hvis man fx skal på studieophold i Europa eller køre bil i sit job. På gaderne omkring paskontoret i Accra camperer folk i skyggen under træerne, mens de venter. Hvis man har personlige forbindelser, kan det gå lidt hurtigere. En anden mulighed er at betale ekstra for en hurtigere sagsbehandling.

Om filmen
Accra er en stor by med et stort opland. Mange mennesker med lav eller mellemindkomst har ikke råd til at bo i byen eller til en bil. Derfor bor mange ansatte og studerende et godt stykke uden for Accra og bruger timer på transport til og fra byen hver dag. Offentlig transport i form af minibusser er derfor af stor betydning for mange almindelige mennesker, der skal til eller på tværs af Accra.

Interviewet i Nima med Inusah er optaget i en frisørsalon, fordi filmholdet ikke kunne få tilladelse til at filme på gaden i Nima, som er en fattig muslimsk bydel i Accra.

Samuel bor og arbejder i Jamestown, en bydel med bådværft, fiskemarked og forfaldne bygninger fra kolonitiden blandet med blikskure. Her blev det nuværende Accra grundlagt af briterne til handelsformål. Herfra blev ca. 6000 mennesker sejlet til Amerika som slaver.

Fiskerne har ikke råd til at sende deres børn i skole i den offentlige skole. De har selv organiseret en gadeskole, hvor børnene gratis lærer at læse og skrive. Indtægter til gæstelærere kommer fra turister og filmhold, der mod betaling får en rundvisning i området. Hvert år udvælges de dygtigste børn på en årgang og fiskersamfundet går sammen om at betale for at børnene kommer i den offentlige skole og senere får en uddannelse.